Uspinjača

uspinjaca-2

Opće informacije:

Uspinjača

Tomićeva ulica / Strossmayerovo šetalište

zet.hr/default.aspx?id=300

Zagrebačka uspinjača zaštićeni je spomenik kulture i jedan od važnih simbola grada Zagreba. Tijekom svog gotovo 130. godišnjeg rada, postala je i neizostavna turistička atrakcija. Uspinjača spaja Donji i Gornji grad – donja stanica je u Tomićevoj ulici, nekada Bregovitoj, a gornja stanica je na Strossmayerovom šetalištu podno Kule Lotrščak. Ujedno je i najstarije prijevozno sredstvo organiziranog javnog prijevoza putnika u Zagrebu, godinu dana starije od konjskog tramvaja. Slovi i kao najkraća žičana željeznica na svijetu zbog dužine pruge od svega 66 metara.

Inicijator izgradnje je osječki građevinski poduzetnik D. W. Klein koji je pomno pratio pješački promet i zapisivao uspinje li se prema Gornjem gradu više ljudi iz Mesničke, Duge ulice ili po 165 javnih stuba koje su vodile iz tadašnje Bregovite ulice. Najprometniji se pokazao taj južni uspon i na njemu je 8.10.1890. službeno puštena u pogon uspinjača koja je s pravim i trajnim radom počela 23.4.1893., isprva na parni, a kasnije na električni pogon.

Prvih godina postojanja uspinjača je imala nekoliko nadimaka – zagrebačka uspinjača, funicular, željeznica na uže od žice, stara dama i zapinjača. Tijekom čitavog njenog radnog vijeka nije bilo ni jedne nesreće, nijednog stradalog putnika i zato nosi naslov najsigurnijeg javnog prijevoza kod nas a i šire. Danas se o uspinjači, ukupnog kapaciteta 56 putnika, brine Zagrebači električni tramvaj. Uspinjača kreće svakih 10 minuta i potrebno joj je 64 sekunde da poveže Donji i Gornji grad. Vozi sve dane u godini od 6.30-22.00 sata.

Zagreb Card vam omogućuje besplatnu vožnju s ovom stotridesetgodišnjom gradskom damom! Ne propustite taj jedinstveni doživljaj!