Muzej za
umjetnost i obrt

muo

 

Opće informacije:

Muzej za umjetnost i obrt

Trg Republike Hrvatske 10

T: 01 4882 111, 01 4882 125

www.muo.hr

 

VAŽNA OBAVIJEST: Ovim putem želimo Vas obavijestiti kako u Muzeju za umjetnost i obrt neće biti izložbi do daljnjeg. Zahvaljujemo na razumijevanju, vaš Zagreb Card tim.

 

O muzeju

Muzej za umjetnost i obrt osnovan je 1880. godine na inicijativu Društva umjetnosti i njegovog tadašnjeg predsjednika Izidora Kršnjavija kao jedna od prvih institucija takve vrste u Europi.

Strategija djelovanja Muzeja, inače prve namjenski građene zgrade za muzej u Hrvatskoj, bila je usmjerena ka očuvanju tradicionalnih vrijednosti narodnog obrta, ali i stvaranju nove estetike.

Danas Muzej raspolaže fundusom od oko sto tisuća predmeta lijepih i primijenjenih umjetnosti u rasponu od 14. do 21. st., organiziranim u zbirke: namještaja, stakla, metala, keramike, skulpture, slikarstva, grafike, satova, grafičkog i produkt dizajna, arhitekture, fotografije (jedna od najstarijih u svijetu) i fotografske opreme, tekstila i mode, glazbenih instrumenata, oslikane kože, bjelokosti, tiskarstva i knjigoveštva.

Osam izložbenih dvorana u prizemlju s više od 1000 m2 muzejskog prostora predviđeno je za održavanje povremenih izložbi – od tematskih, temeljenih na vlastitom fundusu i kulturološkom pristupu baštini – do monografskih, retrospektivnih i problemskih.

Uključivanjem dodatnih promotivnih i kulturno-scenskih programa (koncerti, kazališne predstave, promocije) Muzej je u nacionalnim okvirima proširio značaj umjetničkog muzeja i profilirao se u smjeru promoviranja više aspekata kulture.

Danas je Muzej za umjetnost i obrt jedna od čelnih kulturnih institucija u Hrvatskoj i nezaobilazna stanica za domaće i inozemne posjetitelje, koja osim visokokvalitetnih izložbi, pruža i vrhunske popratne sadržaje, bogat suvenirski dućan, program vjernosti i mnoge druge mogućnosti.